Єдина команда – Ефективна робота

Завжди попереду

Щоб лісу було багато й сам він був міцним і здоровим, працюють лісівники – самовіддано, на високому професійному рівні, застосовуючи в його вирощуванні, розвитку, захисті сучасні технології.

direktor

Саме так діє колектив нашого підприємства, яке майже тринадцять років очолює Юрій Сегеда. З року в рік ми незмінно посідаємо лідируючі позиції в трудовому змаганні серед лісгоспів області, які входять до складу Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства. Це підтверджує утримання першості протягом 2013-2015 років у лісовій галузі області. До нас приїжджають за досвідом лісівники з усіх регіонів України, проводяться обласні та всеукраїнські науково-практичні конференції, семінари, наради. Бо у наших лісівників і справді є чому повчитися – як сучасним методам господарювання, так і досягненням у покращенні якісного складу підпорядкованих їм лісів, їх упорядкуванню, розвитку, раціональному використанню, застосуванню новітніх технологій тощо.

А в деяких напрямках лісової діяльності лісгосп взагалі є першопроходцем. Так, ще десять років тому наше підприємство, по суті, першим в області запровадило вирощування сіянців лісових культур методом закритої кореневої системи, яка позитивно впливає на ріст і захист рослин від шкідників і економічно вигідна для лісгоспу, оскільки зникає потреба у висаджуванні великої кількості сіянців, надмірних затратах праці. Одні із перших створили єдину систему електронного обліку деревини. А три роки тому наший лісгосп – єдиний на Черкащині – отримав сертифікат FSC, який засвідчив, що наша продукція, як і сама діяльність підприємства, відповідають міжнародним стандартам. Цього року міжнародний аудит, який за цей час уже втретє проводився на підприємстві, знову підтвердив: лісгосп дотримується принципів і критеріїв FSC у питаннях лісокористування, веденні економічної, екологічної, соціальної діяльності.

Бути лісівником – це покликання

Ліси, підпорядковані лісгоспу, – великі. Їх площа становить 36,1 тисячі гектарів, розташованих у Смілянському, Городищенському та Корсунь-Шевченківському районах. І вони надзвичайно гарні, бо в їх розвиток, упорядкування смілянські лісівники вкладають не тільки фахові знання, щоденну нелегку працю, але й душу.

У нашому колективі, в якому на цей час трудиться 174 працівники, не віднайдеться жодного, хто був би байдужим до лісу. Взагалі, якщо ти прийшов у лісову справу, то це, здебільшого, – назавжди. Ліс – це ніби живе створіння з доброю і світлою енергетикою до людей, до цього світу, якому він служить. І наше завдання – нічим не порушити це його призначення. Вирубуємо старі та хворі дерева, чагарники, які шкідливі для лісової екосистеми, на площах лісосічного фонду відновлюємо лісові культури, вирощені в наших лісорозсадниках, доглядаємо за молодими саджанцями тощо. Роботи в лісі багато і вона безперервна. Слід сказати, що майже всі наші лісові масиви – рукотворні. Їх саджали попередні покоління лісівників, за що їм можна лише низько вклонитися. Ми продовжуємо їхню справу і, заліснюючи території, робимо все, щоб наша земля повнилася здоровими, міцними лісами, а наші онуки та правнуки могли нам за це подякувати.

Ліси ростуть у майбутнє

Щороку підприємство створює близько 200 гектарів лісових культур, у тому числі й 15 гектарів нових лісів. Останніх могло б бути й більше, якби питання передачі лісгоспам земель, непридатних для сільськогосподарського виробництва, було вирішене на державному рівні, а органи місцевого самоврядування спільно з Держгеокадастром визначилися з площами, які підлягають залісненню – деградованими, враженими ерозією ділянками. А таких і в Україні, і в нашій області немало. І, на жаль, стає все більше у зв’язку зі зміною клімату через глобальне потепління, виснаження ґрунтів через відсутність сівозмін, перенасиченість їх хімією. Тож поки що основна робота лісівників – це лісовідновлення, коли на площах зрубів висаджуються сіянці, які згодом стануть повноцінним лісом. Так, минулого року лісгоспом було створено 171,9 гектара лісових культур, а в першому кварталі цього року вже лісовідновлено майже 60 гектарів території. Причому в рамках традиційної акції «Майбутнє лісу в твоїх руках» садіння лісу відбувалося спільно, до нього долучилися учні шкіл, студенти, громадськість, депутати різних рівнів, представники владних структур.

Посадкового матеріалу було достатньо, адже в постійних і тимчасових розсадниках підприємства щорічно вирощується 800 тисяч стандартних сіянців дуба звичайного, сосни, горіха чорного та інших порід дерев, якими поповнюється й розвивається лісове безмежжя цього краю. А для того, щоб посадкового матеріалу було, як-то кажуть, «з запасом» наші лісівники щороку заготовляють понад шість тонн лісового насіння. Для заготовки та зберігання насіння в нас є сучасна сушарка, холодильні камери, в яких насіннєвий матеріал може зберігатися роками без втрати своїх якісних властивостей. А є насіння – буде й міцне коріння. Отже, за будь-яких погодних випробувань розвиток лісів не припиниться.

Яка робота – така й зарплата

Тут взагалі все роблять по-господарськи, на високому професійному рівні, прораховано і на результат. Кожний працівник з великою відповідальністю ставиться до своєї ділянки роботи і до економічного розвитку господарства в цілому. У нашому лісгоспі одна з найвищих у лісовій галузі області загальнорічна продуктивність праці на одного працюючого, яка до того ж постійно зростає. Так, якщо в 2015 році цей показник становив 430 тисяч гривень, то у 2016-му – вже майже 514 тисяч гривень. Показник же перших трьох місяців цього року в 162,7 тисячі гривень передбачає, що до кінця року продуктивність праці перевищить 600 тисяч гривень. Відповідно зростає й середня щомісячна заробітна плата: 2015 рік – 7,3 тисячі гривень, 2016 рік – понад 10 тисяч гривень, в першому кварталі ц.р. – 12 тисяч гривень.

Підприємство діє ефективно, на розвиток, може дозволити собі придбання високопродуктивної техніки (приміром, той же сучасний козловий кран для нижнього складу, трактори тощо). І при цьому не беремо кредити в банку, бо маємо власний дохід, а отже, можемо самостійно себе інвестувати. Такі фінансові можливості ми маємо передусім завдяки реалізації деревини на аукціонах та раціональній розробці лісосік, яка, до речі, відбувається на цілком обґрунтованих підставах і з залученням громадськості.

Бережемо ліси спільно

Ліси лісгоспу ошатні та розкішні. Це відзначають усі, хто хоч раз приїхав сюди для відпочинку. І це передусім заслуга лісництв, які входять до складу цього підприємства, – Смілянського, Володимирівського, Будянського, Городищенського, Мліївського та Сунківського, з лісничим Іваном Комаром.

Сунківське лісництво для любителів відпочинку в лісі – одне з найбільш привабливих. Наповнене енергетикою добра і спокою лісове безмежжя, унікальний комплексний заповідник «Сунківський», упорядковані рекреаційні зони, наближеність до Сміли – все це заохочує до того, щоб сюди приїхати.

Komar

Відпочивальників, починаючи з весни і до осені, у нас дійсно немало. Ліс дарує людям радість спілкування з природою, відчуття краси, оздоровлення. Він і лікар, і розрадник, і гостинний господар для всіх, хто його відвідує. Інша справа, що й гості повинні ставитися до нього з повагою, бережливо, не завдавати шкоди йому своєю поведінкою, неохайністю, нехтуванням протипожежними вимогами. Та нерідко буває все навпаки. На місцях відпочинку люди залишають після себе купи сміття, хтось, навіть не замислюючись, що станеться потім, може кинути тліючий недопалок у суху траву, інший, заради розваги, зламати гілку. І це не просто низький рівень культури, а й нерозуміння того, що ліс – це живий організм, якому болять такі необачні, а часом і небезпечні вчинки. Засмічують ліс і жителі навколишніх сіл, які виносять на узлісся різний непотріб, створюючи таким чином стихійні сміттєзвалища. У місцях відпочинку після вихідних у лісових насадженнях чого тільки не побачиш. І ми змушені все це прибирати, бо сміття може стати як бактеріологічною, так і пожежонебезпечною загрозою для лісу.

Тому хочемо звернутися до всіх, хто відпочиває в лісі, живе поруч із ним: ставтеся дбайливо та відповідально до лісових насаджень! І ліс вам за це віддячить сторицею – чистим повітрям, своїми оздоровчими властивостями.

Літо – пожежонебезпечний для лісу сезон.

Знову ж таки передусім через людський фактор – розведенням багать у лісі (хоча це сьогодні категорично заборонено, а на порушників чекають досить серйозні штрафи), спаленням сміття біля сільських садиб тощо. Тому ми, лісівники, діємо в цей період в особливо напруженому режимі. Всі наші лісові масиви, а це 8300 гектарів, знаходяться під постійною охороною. В лісгоспі чергують три пожежні станції, затверджені мобілізаційні заходи, спрямовані на попередження та гасіння пожеж. На базі Сунківського лісництва днями було проведене спільне практичне навчання лісової охорони та спеціалістів Смілянської районної пожежно-рятувальної частини ДСНС, де застосовувалися різні методи гасіння загорань. У нас встановлено систему відеоспостереження за лісами, попереджувальні знаки. Щомісяця ми створюємо понад 30 кілометрів мінеральних смуг для зупинення розповсюдження можливих пожеж, для чого використовуємо виділений нам лісгоспом новий трактор МТЗ-82 з плугом ПКЛ-70, маємо відповідний пожежний інвентар, ємкості для води з мотопомпою тощо.

Цієї весни сунківські лісівники посадили 28 гектарів лісу.

До цієї роботи в рамках акції «Майбутнє лісу в твоїх руках» приєдналося немало людей – учні місцевих шкіл, представники влади, громадських організацій. Тільки працівниками Смілянської райдержадміністрації було висаджено шість тисяч сіянців дуба звичайного, вирощених у коробах. Для багатьох це взагалі було відкриття – як садити лісове дерево, наскільки значима це робота для покращення навколишнього середовища. Одна справа, коли ти розумієш це теоретично, й зовсім інша, коли людина власноруч саджає дерева, які через десятиліття стануть справжнім лісом – повноцінним виробником кисню й окрасою нашого краю.

Доглядати таку велику лісову територію, думається, непросто.

Роботи в лісі дійсно немало. Та коли вона виконується спільно і злагоджено, то це тільки в радість. Лісничий може цілком покластися на колектив, хоча й очолює його менше року, але за цей час став для всіх рідним. Помічник лісничого Артем Олександрович Малотринський, старший майстер Іван Олексійович Ізмайлов, майстер лісу Володимир Володимирович Шпак, тракторист Микола Іванович Сюмаченко та інші – це фахівці, які роблять честь лісовій галузі. Та й взагалі весь Смілянський лісгосп на чолі з директором Юрієм Юрійовичем Сегедою – це одна дружна висококваліфікована команда, де досвідчені спеціалісти допомагають молодшим, кожний працює з повною віддачею і всіх об’єднує одне почуття – любов до лісу і відповідальність за нього.
23.06.2017 645