У СМІЛЯНСЬКОМУ ЛІСГОСПІ РОЗПОЧАЛИ ПРОВОДИТИ ДОГЛЯДИ ЗА КУЛЬТУРАМИ

Для лісівників весна – особлива і надзвичайно відповідальна пора. Адже скільки всього потрібно зробити вчасно, в оптимальні строки: і новий ліс посадити, і потурбуватися про сіянці для лісокультурної кампанії наступного року, а ще необхідно навести лад у лісових масивах, обов’язково проводити патрулювання, бо триває пожежонебезпечний сезон…

1.1.JPG

Нині одним із актуальних завдань для працівників ДП «Смілянський лісгосп» є догляди за лісовими культурами, які заплановано провести на площі  650 га. Особливу увагу лісівники звертають на те, чи прижилися цьогорічні сіянці, однак дворічні та трирічні культури потребують не меншої турботи. Загалом доглядати лісові культури необхідно стабільно до того моменту, поки вони не будуть переведені в покриту лісом площу, а це відбувається тільки через 5 років після посадки.

Тож посадити ліс – це половина успішної справи, необхідно ретельно і своєчасно доглянути молоді насадження, звільнивши їх від забур’янення, усунувши трав’янисту рослинність та поросль малоцінних порід, адже від цього залежить приживлюваність та ріст саджанців.

А зараз, коли пішли рясні дощі, лісові культури найбільше потребують порятунку від бур’янів. Дуже важливо в цей період проводити догляди, адже майбутнім деревцям потрібно створити комфортні умови, у яких вони будуть повноцінно рости і розвиватися…

1.2.JPG

На кожній конкретній ділянці лісівники вирішують питання про доцільність і можливість проведення насамперед механізованого, а вже потім ручного догляду. Від ручного, який є досить затратним і не таким швидким, на підприємстві намагаються відійти, однак поки що категорично не відмовляються, оскільки не на усіх ділянках є можливість це зробити технікою.

Механізовані догляди проводяться, зокрема, тракторами МТЗ-82 в агрегаті з культиватором КЛБ-1,7 – в основному на площах лісових культур першого, другого та третього років вирощування.

Звичайно, за допомогою тракторів з дисковими культиваторами КЛБ об’єм роботи в рази збільшується та прискорюється, що дозволяє впоратися із поставленими завданнями швидко та якісно. Так, за день один трактор може опрацювати декілька гектарів.

1.3.JPG 1.4.JPG

Також механізовано проводяться догляди мотокущорізами, під час цього процесу зрізається трав’яниста та чагарникова рослинність у міжряддях, створюючи оптимально комфортні умови для росту лісових культур на ділянках.

Цьогоріч для Сунківського лісництва підприємство придбало культиватор КЛБ -1,7, який значно збільшує об’єми виконаної роботи.

На сьогодні у лісництвах проведено механізованих доглядів на площі 110 га, ручних – на площі 29 га. Завдяки проведенню лісівничих доглядів поліпшуються водний і температурний режими, розпушується ґрунт, підвищується його аерація, тож саме після цього культури набираються сил та енергії для гарного росту.

Пресцентр ДП «Смілянський лісгосп»

02.06.2020 355