СМІЛЯНСЬКЕ ЛІСНИЦТВО – ПЕРЕМОЖЕЦЬ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО КОНКУРСУ НА КРАЩЕ ЛІСНИЦТВО

Смілянське лісництво ДП «Смілянське лісове господарство» Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства – переможець  конкурсу Товариства лісівників України на краще лісництво!

1.jpg

Мета конкурсу, що проводився, – розвиток і підтримка творчої ініціативи працівників державних лісогосподарських підприємств, спрямованої на збереження, розширене відтворення, покращення стану лісів, ефективне виконання функцій покладених на лісництво, як структурний підрозділ державного лісогосподарського підприємства.

Учасники, допущені до конкурсу, повинні забезпечити:

• високий рівень ведення лісового господарства;
  • забезпечення ефективного відтворення, охорони і захисту лісу;
  • створення садиби лісництва, що відповідає сучасним умовам ведення лісового господарства і лісокористування;
  • належне технічне оснащення і стан розташованих у садибі лісництва лісогосподарських служб (пожежхімстанція, склад лісового насіння, майданчик для збереження технічних засобів, методичні кабінети, комунікаційні засоби тощо);
  • благоустрій і естетичне оформлення садиби лісництва;
  • облаштування рекреаційних ділянок у лісовому фонді лісництва;
  • розміщення у садибі і лісовому фонді лісництва інформаційних матеріалів, з метою поширення у суспільстві знань про роль лісів у природі та житті людини;
  • впровадження наукових розробок і передових технологій, зокрема на розсадниках і у лісовирощуванні.

Днями були оголошені результати конкурсу Товариства лісівників України на краще лісництво за результатами роботи у 2017 – 2018 роках. Відповідно до положення  про щорічний конкурс Товариства лісівників України на краще лісництво  на другий  етап конкурсу за підсумками роботи лісництв у 2017 – 2018 роках  від  Волинської, Донецької, Житомирської, Кіровоградської, Луганської, Сумської, Харківської, Хмельницької, Черкаської, Чернігівської та Чернівецької обласних рад Товариства лісівників України було подано 11 лісництв лісогосподарських підприємств.

Конкурсна комісія розглянула отримані матеріали і  визначила  переможців:
Перше місце – Смілянське лісництво ДП «Смілянське лісове господарство» Черкаського ОУЛМГ;
Друге місце – Оникіївське лісництво ДП «Оникіївське лісове господарство» Кіровоградського ОУЛМГ;
Третє місце – Литовське лісництво ДП «Тростянецьке лісове господарство» Сумського ОУЛМГ. Четверте (заохочувальне) місце – поділили між собою Білківське лісництво ДП «Радомишльське лісомисливське господарство» Житомирського ОУЛМГ та Віньковецьке лісництво ДП «Ярмолинецьке лісове господарство» Хмельницького ОУЛМГ.

Лісництва-переможці нагородять дипломами та грошовими винагородами. Смілянське лісництво за перше місце отримає 60 тис.грн. Кошти, згідно Стутуту Товариства лісівників України, лісництвом можуть бути витрачені на розвиток виробництва, поліпшення матеріально-технічної бази та вдосконалення еколого-просвітницької роботи.

Довідково:

Смілянське лісництво   входить в структуру Державного підприємства «Смілянське лісове господарство» (директор – Сегеда Юрій Юрійович). Лісові насадження розташовані в адмінмежах Констянтинівської сільської ради та Балаклеївської сільської ОТГ. Контора лісництва знаходиться в селі Балаклея Смілянського району Черкаської області, на відстані 8 км від контори лісгоспу. Загальна площа лісництва 4248,6  га. в.т.ч вкрита лісом площа –  3775 га. Територія лісництва складається із 5  майстерських обходів. Кількість лісової охорони становить 12 осіб. Лісничий – Островський Олексій Олександрович.

У держлісфонді переважають дубові ліси, найбільш поширеними  породами є  дуб звичайний, ясен звичайний, граб звичайний, липа дрібнолиста.

Перевагою в господарській діяльності лісництва є використання  сучасних технологій та методів ведення лісового господарства. Даний підрозділ спеціалізується на вирощуванні та створенні лісових культур дуба звичайного із закритою кореневою системою. Використання такого  способу дає змогу зменшити витрати та скоротити терміни переводу лісових культур в покриту лісом площу.  Щорічно таких культур створюється близько 15 га. В середньому в рік вирощується близько 25 тис. шт. сіянців головних лісоутворюючих порід, таких як дуб звичайний та горіх чорний.

На території лісництва розташований  декоративний розсадник площею 0,5 га на якому щорічно вирощується близько 3340 шт. рідкісних видів дерев та кущів.  В теплиці кожного року  проводиться зелене живцювання близько 50 видів  декоративних рослин  обсягом 12 тисяч штук. (Сосна Джефрі “Joppi”,  Сосна чорна “Pyramidalis”,  Ялиця корейська “Ice Breaker'”, Туєвик долотовидний “Hondai”, Кипарисовик Лавсона “Pygmaea Argentea”, Туя західна “Little Gem”). Для реалізації декоративних порід і новорічних ялинок на території контори лісництва створено в 2018 році виставковий центр з продажу декоративних саджанців, для покращення обслуговування населення був встановлений банківський термінал.

З 2015 року, щорічно лісництвом організовується ярмарок новорічних ялинок, на якому тільки в 2018 році було реалізовано 2,5 тис.шт , в тому числі 143 шт – ялинки в контейнерах, які в подальшому можна висадити у відкритий грунт.

У  Смілянському лісництві діє лісова пожежна станція. У 2018 році було придбано автомобіль з пожежним модулем, що дало змогу оперативно реагувати  на лісові пожежі не тільки на території даного підрозділу, але й у сусідніх лісництвах. Кожний рік лісництво поновлює близько 30 км мінералізованих смуг.

Площа насаджень природно-заповідного фонду лісництва складає 1101,9 га в тому числі:

• заповідне лісове урочище «Юрова гора» – 149 га -розташована на правому березі р. Ірдинь. Гористий рельєф із  насадженнями листяних порід, що мають ґрунтозахисне значення на крутосхилах. Це історичне місце. На початку 1880-х років археолог Олексій Бобринський відкрив на Юровій горі найдавнішу археологічну пам’ятку Сміли — стоянку і майстерню кам’яної доби. Вона існувала 35-10 тисяч років тому. Це одне із найбільш давніх поселень первісної людини на Черкащині. Рівень обробки знайдених предметів свідчить про те, що творцем знайдених знарядь був уже не неандерталець (попередник людини сучасного типу), а вид Homo sapiens, себто «людина розумна». У Х-ХІ ст. русло Дніпра проходило на місці нинішньої річки Ірдинь, Ірдинки та Ірдинського болота. Існують відомості, що ще до 1190 року на Юровій горі було збудовано місто Кулдюрів, як форпост на південному рубежі Русі
  • заказник місцевого значення «Ірдинське болото» – 220,9 га – державний гідрологічний заказник   є регулятором гідрологічного режиму річок Іринка і Тясмин з типовою болотною рослинністю, місце поселення та відтворення диких водних тварин.
  • заказник місцевого значення «Теклінська дача» – 732 га – основним завданням є збереження та відтворення природного комплексу з типовою для лісостепу флорою і фауною.

На базі Смілянського лісництва з 2006 року діє шкільне лісництво яке налічує 39 учнів. Учні шкільного лісництва займаються навчальною діяльністю, а саме проводяться заняття з таких профільних дисциплін як дендрологія, лісівництво, екологія лісу,  лісові культури, лісові звірі та птахи. Здійснюється збір гербаріїв «Лісові рослини», «Лікарські рослини». Також молодь залучається до практичної діяльності: збір насіння, прибирання лісу від сміття, садіння лісових культур, виготовлення та розвішування штучних гніздівниць для птахів. Лісництвом проводиться виховна робота: участь у лісових природоохоронних конкурсах, виступи на лісову та природоохоронну тематику, святкування разом з лісництвом «Дня працівників лісу», організація відпочинку та оздоровлення членів шкільного лісництва, екскурсії тощо.

2.jpg

3.jpg