ПОДІЛИЛИСЯ ДОСВІДОМ З КОЛЕГАМИ-ЛІСІВНИКАМИ УКРАЇНИ

13 червня в Смілянському лісгоспі відбувся семінар за участю головних лісничих та інженерів лісових культур держлісгоспів України, які проходили курси підвищення кваліфікації в м. Боярка, в «Укрцентркадриліс».

Штучне відтворення лісів є одним із важливих і пріоритетних завдань в роботі лісівників. Довгим і трудомістким є шлях від однорічного саджанця до зрілого високопродуктивного лісу. Під час формування майбутніх високопродуктивних насаджень  все має значення: і правильно підготовлений грунт, і якісний стан саджанців, і вчасність посадки, професійність кадрів…

заставка.JPG

Спеціалісти мали можливість ознайомитися з особливостями діяльності лісового господарства. Досягнення презентував головний лісничий Денис Валерійович Івлєв. Спочатку відвідали Смілянське лісництво, де слухачі оглянули, теплицю з зеленим живцюванням та декоративний розсадник площею 0,5 га на якому щорічно вирощується близько 5000 шт. рідкісних видів дерев та кущів.

3.JPG

1.JPG

Розглянуливиставковий центр з продажу декоративних саджанців, де кожен має змогу ознайомитися з асортиментом, а також отримати консультацію спеціаліста.

5.JPG

Завітали до шкільного лісництва, де з 2005 року навчаються учні Балаклеївської загальноосвітньої школи I-II ступенів №2 і за цей чималий період мають ряд досягнень, здобутків та лісівничих перемог. Клас для юних лісівників обладнано комп'ютерною технікою з доступом до Інтернету, всіма необхідними дидактичними та технічними засобами. Розроблені спеціальні заняття, за якими здійснюється навчальна програм.

2.JPG

Доречі, в ході наради обговорювалися чимало техно­логічних питань, зокрема, вирощування сіянців дуба звичайного із закритою кореневою системою, представляючи ділянки лісових культур різних років створення на території Будянського лісництва. Як відомо, весняна посадка є більш сприятливою від осінньої, адже грунт має достатньо вологи, тож і приживлюваність лісокультур є вищою. Проте часто терміни весняної посадки бувають дуже стислими і не завжди вистачає часу на створення культур. Думаючи над тим, як вийти з цієї ситуації, знайшли з неї вихід – садити лісові культури з закритою кореневою системою. Саме тоді, коли саджанець знаходиться у торфовому пакеті, коренева система не пошкоджується і має час для адаптації в іншому невідомому для нього середовищі.

9.JPG

Також обговорювались питання застосування механізованого, хімічного та ручного видів догляду при створенні лісових культур сіянцями із закритою кореневою системою, для отримання високопродуктивного насадження в майбутньому. Саме завдяки застосування відповідного методу створення культур зменшується кількість агротехнічних доглядів, відсутність потреби доповнення на площах лісовідновлення, швидкий ріст і розвиток деревних рослин, вища конкурентоспроможність.

IMG-e496ed23e66aa200e734cd404de32658-V.jpg

10.JPG

Оглянули нову теплицю, в якій підтримується відповідний температурний режим, оптимальне зволоження, яке забезпечується автоматизованою системою поливу та спеціальний субстрат, у який висівають жолудь, сприяють швидкому сходженню та росту сіянців. Також підприємство закупило та випробовує технології вирощування дуба звичайного із ЗКС в спеціальних касетах шведської компанії ВСС, в яких в цьому році було підготовлено 110 тис. посадкових місць.

7.JPG

Біля теплиці знаходиться лісовий розсадник, де щороку вирощується близько 80 тис. сіянців дуба у пакетах.

6.JPG

Методи вирощування сіянців з не травмованою кореневою системою, має ряд переваг: можливість висаджування протягом усього вегетаційного періоду, приживлюваність 90–100 %, відсутність післяпосадкового стресу, зручність залучення мікоризи під час приготування ґрунтосуміші, скорочення термінів переведення лісових культур до категорії вкритих лісовою рослинністю земель, Представлено інноваційні технології, які застосовуються при зберіганні лісового насіння – спеціальну холодильну камеру, в яку в минулому році на зберігання було закладено близько 2 т жолудя.

IMG-f2142ef535edb5515644a27a90d96239-V.jpg

24.06.2019 89