ПІВМІЛЬЙОНА СІЯНЦІВ ДУБА ТА СОСНИ ВИРОЩУЮТЬ МЛІЇВСЬКІ ЛІСІВНИКИ У РОЗСАДНИКУ

Півмільйона сіянців дуба звичайного, сосни звичайної та ялини зростає у Мліївському лісовому розсаднику. Таким чином лісівники вже готуються до наступної лісокультурної кампанії. Загалом у Мліївському лісництві щороку створюється близько 45 га лісових культур. Посадковий матеріал для цього вирощують власними силами та постійно працюють над тим, щоб якість його була відмінною.

1-1.jpg

Як розповів лісничий Мліївського лісництва Олександр Гарань, наразі у лісовому розсаднику зростає 350 тисяч сіянців сосни звичайної. Це потреба не лише лісництва, а й всього Смілянського лісгоспу, тому на мліївських лісівників у цьому питанні покладена висока відповідальність. Також вирощують сіянці ялини для подальшого створення плантацій новорічних ялинок. А два роки тому у лісництві розпочали вирощувати сіянці дуба у поліетиленових пакетах.

DSC_1264.jpg

– Донедавна сіянці дуба із закритою кореневою системою вирощували тільки у Будянському лісництві, – розповідає директор лісового господарства Юрій Сегеда. – Загалом метод створення і вирощування лісових культур дуба звичайного садивним матеріалом із закритою кореневою системою на підприємстві почали впроваджувати з 2007 року. За цей період переконалися у ефективності та економічній доцільності такої технології. Вирощений у такий спосіб посадматеріал приживається набагато краще та швидше росте, ніж лісові культури, створені звичайним способом. Приживлюваність в залежності від різноманітних факторів впливу, становить 90-100%. Так, приміром, Будянське та Смілянське лісництва вже повністю перейшли на створення насаджень таким методом. Тому потреба у посадковому матеріалі дуба із ЗКС зростає.

DSC_1288.jpg

Цьогоріч на Мліївському лісорозсаднику вирощують 30 тисяч сіянців дуба із закритою кореневою системою та 70 тисяч звичайним методом. Цього цілком достатньо, аби забезпечити потреби лісництва під час лісокультурної кампанії-2018.

DSC_1312.jpg

На розсаднику догляди ведуться тільки вручну.  Щоб забезпечити сіянці необхідною вологою, лісівники зробили систему крапельного поливу. Вона й економить воду, й ефективно зволожує, і не розмиває грунт. Однак мліївські лісівники не втомлюються експериментувати і намагаються мінімізувати всі ризики при вирощуванні якісного посадкового матеріалу.

DSC_1281.jpg

DSC_1286.jpg