Голова Держлісагентства Юрій Болоховець – у Смілянському держлісгоспі

У ході робочої поїздки на Черкащину Голова Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець відвідав державне підприємство «Смілянське лісове господарство».

5.1.jpg

У Смілянському лісництві Голова Держлісагентсва ознайомився з тим, як на Черкащині розвивають напрямок вирощування та продажу декоративних рослин.  Вдало розміщений Центр продажу декоративного посадматеріалу  користується попитом у споживачів, адже знаходиться попід жваву автотрасу у селі Балаклея. На весну  смілянськими лісівниками вирощено майже 9 тис. саджанців декоративних рослин (близько 100 видів), які реалізовуються населенню та організаціям для здійснення озеленення. Серед них – туї, ялини та ялівці різних видів, самшит, вейгела, тис ягідний, катальпа, барбарис різних гібридів, дейція, жасмин, магнолія, форзиція, хризантеми, аронія, гібіскус, спірея, тцуга канадська та багато інших видів декоративних порід. Перевагою насамперед є розсадник, що знаходиться поряд, де можна обрати рослину. І, головне, – ціни від виробника.

При Смілянському лісництві діє шкільне лісництво, де лісову науку вивчають  місцеві діти. Загалом на Черкащині активно функціонують 12 шкільних лісництв, в яких навчаються більш як 300 школярів середньої та старшої ланки. Саме учні шкільних лісництв, як уже показує досвід, є найактивнішими учасниками лісівничих заходів, у тому числі щорічних акцій Держлісагентства України з садіння лісу.  Юні лісівники беруть участь у  різноманітних конференціях, конкурсах, зльотах і достойно представляють Черкащину на обласному та всеукраїнському рівнях. Проте найголовнішим показником цього напрямку роботи є те, що частина дітей, які навчаються у шкільних лісництвах, згодом пов’язують своє професійне життя з лісівничою та природоохоронною діяльністю.

Юрій Болоховець також ознайомився з роботою нижнього складу держлісгоспу та оглянув лісопожежну станцію.

У Будянському лісництві було продемонстровано напрацювання у напрямку створення лісових культур сіянцями із закритою кореневою системою. Загалом державне підприємство «Смілянське лісове господарство» останніх 14 років займається вирощуванням сіянців  дуба звичайного із закритою кореневою системою. Перші лісові культури дуба звичайного із ЗКС на підприємстві були створені у 2008 році. Цьогоріч держлісгосп 80% лісових культур  створить виключно сіянцями із закритою кореневою системою. На весну їх виростили 140 тис. А в планах – перейти на такий метод 100%.  Метод створення лісових культур із ЗКС має значні переваги, адже після проростання сіянець не треба викопувати, обрізати корінь. У такий спосіб формується міцна коренева система, яка не пошкоджується при пересадці у відкритий ґрунт. Окрім того, вирощений посадматеріал із ЗКС приживається практично стовідсотково, бо має більшу енергію росту, не боїться негативного впливу бур’янів, не потребує ручного догляду.

Досягнення смілянських лісівників у вирощуванні лісів з використанням  сіянців із ЗКС  Юрій Болоховець оглянув на ділянках із різновіковими лісовими культурами.

5.2.jpg

5.3.jpg

5.4.jpg

5.5.jpg

5.6.jpg

5.7.jpg

5.8.jpg

5.9.jpg

5.10.jpg

5.11.jpg

5.12.jpg

5.13.jpg

5.14.jpg

Черкаське обласне управління
лісового та мисливського господарства

Пресцентр ДП "Смілянський лісгосп"

09.04.2021 185